ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ ဆူးေလ ဘုရားလမ္းေပၚက ဆုိင္တဆိုင္ (ဓာတ္ပံု – ေဂ်ပိုင္ / ဧရာဝတီ)
က်မတုိ႔ လူသားတုိင္းဟာ အသက္ရွင္သန္ေရးအတြက္ ေန႔စဥ္နဲ႔အမွ် သင့္တင့္မွ်တတဲ့ အစားအစာေတြကုိ စားေသာက္ ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စား၊ ၀တ္၊ ေနေရးမွာ စားေရးက ထိပ္ဆံုးက ပါ၀င္ေနတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ က်မတို႔ စားေနရတဲ့ အစားအစာေတြဟာ “လံုၿခံဳစိတ္ခ်ရမႈ” ရွိရဲ႕လား၊ “အာဟာရ တန္ဖိုးျပည့္၀ရဲ႕လား”၊ “က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ရဲ႕လား” ဆုိတာ တဘက္ကလည္း ေမးခြန္းထုတ္ဖို႔ လုိအပ္ေနလာေနပါၿပီ။
ဒီေန႔ေခတ္မွာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားေသာက္ရတဲ့ အစားအစာေတြထက္ တံဆိပ္မ်ဳိးစံုနဲ႔၊ ထုပ္ပုိးမႈမ်ဳိးစံုနဲ႔ အသင့္စား အစားအစားေတြ ပုိမ်ားလာေနပါတယ္။ တံဆိပ္မ်ဳိးစံုရွိတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ပါ၀င္တဲ့ ပစၥည္း (Ingredient) ေတြကုိ မွန္မွန္ကန္ကန္ ေဖာ္ျပထားမႈ အားနည္းလွၿပီး ထုတ္လုပ္တဲ့ ရက္စြဲ၊ သက္တမ္းကုန္ဆံုး မယ့္ရက္စြဲေတြကို ေဖာ္ျပ ထားတာရွိသလုိ မေဖာ္ျပတာလည္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ စားသံုးဖုိ႔ မသင့္ေတာ္တဲ့ တဖက္ႏိုင္ငံက (တိတိက်က် ေဖာ္ျပရရင္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံက) စားေသာက္ကုန္ေတြကုိ ျမန္မာႏိုင္ငံဘက္ကို တရားမ၀င္ပို႔ေဆာင္ေနၿပီး ေစ်းကြက္ထဲ ေရာက္ေနတဲ့ အႏၱရာယ္ဟာ ေတာ္ေတာ္ေလး ေၾကာက္စရာေကာင္းပါ တယ္။
Mobile Team ေတြနဲ႔ စစ္ေဆးေနတယ္လို႔ ဆုိေပမယ့္ တ႐ုတ္ကုန္ပစၥည္းေတြက ေအာတုိက္ ၀င္ေရာက္လာ ေနတာကို ျငင္းလုိ႔မရပါဘူး။ ဂ်ဴးျမစ္ေခ်ာင္းလုိ႔ ေခၚတဲ့ အစပ္မုန္႔ေတြ၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၀က္အူေခ်ာင္းေတြ၊ အာေခါင္အတြင္း ဖ်န္းလုိ႔ရတဲ့ အခ်ဳိရည္ဘူးေတြ၊ ႏုိ႔နဲ႔ ဒိန္ခဲေတြပါ၀င္ပါတယ္။ ဂ်ဴးျမစ္ေခ်ာင္းလုိ႔ေခၚတဲ့ အစပ္မုန္႔ စားမိတဲ့ ကေလးငယ္ တခ်ဳိ႕ဟာ မ်က္ႏွာမွာ အနီေရာင္အဖုအပိန္႔နဲ႔ အကြက္ေတြ ထလာတာ၊ ႏႈတ္ခမ္းေတြ ေရာင္ရမ္းလာတာ၊ လွ်ာေပၚမွာ ျပည္တည္တာနဲ႔ ၀မ္းေလွ်ာတာ စတဲ့ လကၡဏာေတြကုိ ေတြ႕ရတယ္လုိ႔ ၾသဂုတ္ ၂၁ ရက္ထုတ္ ျမန္မာ့အလင္းသတင္းစာမွာ ဖတ္႐ႈလုိက္ရပါတယ္။ ဒါဟာ တ႐ုတ္ဘက္က ကုန္ပစၥည္း ထုတ္လုပ္သူေတြအေနနဲ႔ Food Safety ကို အေလးမထားတာ ထင္ရွား သိသာလြန္းေနပါတယ္။
တာရွည္ခံ ဆုိးေဆးေတြ၊ ဓာတုေဆးေတြ ပါ၀င္ေနရင္ စားသံုးမိသူေတြအေနနဲ႔ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ကေလးေတြဆုိရင္ အ၀လြန္ ေရာဂါ၊ အူ၊ အစာအိမ္ေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခရွိပါတယ္။ သိပ္မၾကာေသးမီကပဲ တ႐ုတ္ဘက္က တင္သြင္း လာတဲ့ ၾကက္အူေခ်ာင္းကို ေၾကာ္စားမိတဲ့ က်မမိတ္ေဆြ တေယာက္ဟာ Food Poison (အစာအဆိပ္သင့္မႈ) ျဖစ္ၿပီး ေဆးကုသမႈ ခံယူခဲ့ရပါတယ္။ ျပႆနာက ေက်ာင္းမုန္႔ဆုိင္တန္းေတြ၊ ရပ္ကြက္ အိမ္ဆိုင္ေတြမွာ တ႐ုတ္လုပ္ အစားအစာေတြ အပါအ၀င္ စားသံုးသူေတြကုိ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ မုန္႔ေတြ၊ အစားအစာေတြ လႈိင္လႈိင္ ေရာင္းခ် ေနၾကတာပါပဲ။
တ႐ုတ္ႏိုင္ငံရဲ႕ ပကတိ အေနအထားကုိ ျပန္ၾကည့္မယ္ဆုိရင္ သူ႔ႏုိင္ငံအတြင္းမွာပဲ Food Safety မရွိတဲ့ ျပႆနာကုိ ရင္ဆိုင္ေနရတာပါ။ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္ ဇူလုိင္ ၁၇ ရက္ေန႔ထုတ္ Japan Times သတင္းစာမွာ Chinese Trade Lead Poisoning Test Results For Milk ဆုိတဲ့ ေဆာင္းပါးတပုဒ္ ပါလာပါတယ္။ ေရးသားသူက ႐ုိက္တာ သတင္းေထာက္ အလတ္ဇန္းဒရား ဟာနီ ပါ။ ေဆာင္းပါးရဲ႕ အႏွစ္ခ်ဳပ္ကို ေျပာရရင္ လူဦးေရ ၆၂၀၀၀ ေနထုိင္တဲ့ ဒါပုၿမိဳ႕က သတၱဳသန္႔စင္ စက္႐ံုေတြနဲ႔ ဓာတုပစၥည္းထုတ္လုပ္တဲ့ စက္႐ံုေတြ တည္ရွိတဲ့ လူေနရပ္ကြက္ ရွစ္ခုအတြင္းက တခ်ဳိ႕ကေလးငယ္ေတြမွာ ေသြးထဲ ခဲဓာတ္ပါ၀င္မႈႏႈန္း ျမင့္မား ေနပါသတဲ့။ အဲဒါကုိ ေဒသ အာဏာပုိင္ေတြက ေဆးစစ္ခ်က္ သူတုိ႔ကို ေပးရင္ ကေလးငယ္ေတြ အတြက္ ႏြားႏို႔ အလကားေပးမယ္၊ ႏြားႏို႔က ခဲပါ၀င္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္လုိ႔ အေၾကာင္းျပပါတယ္။ တကယ္တမ္းမွာက်ေတာ့ ႏြားႏို႔ ေသာက္တာဟာ ခဲဆိပ္ပါ၀င္မႈကုိ ေလွ်ာ့ခ်မေပးႏုိင္ဘူးလို႔ အေမရိကန္ေရာဂါ ထိန္းခ်ဳပ္ေရးနဲ႔ ကာကြယ္ေရး ဗဟုိဌာနက ဆုိပါတယ္။ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ကဆုိရင္ ႏို႔မႈန္႔ထဲမွာ ဓာတုပစၥည္း “မယ္လမင္း” ပါ၀င္မႈေၾကာင့္ ကေလးေျခာက္ဦး ေသဆံုးခဲ့ရသလုိ၊ ရာခ်ီ ေနမေကာင္းျဖစ္ခဲ့ရပါတယ္။ ခဲဆိပ္ပါ၀င္မႈ ေသြးထဲမွာ မ်ားေနတဲ့ ကေလးေတြကုိ ႏြားႏုိ႔ေပးတာဟာ တ႐ုတ္ေဒသဆုိင္ရာ အာဏာပုိင္ေတြရဲ႕ ည့ံဖ်င္းမႈ၊ တာဝန္မယူလိုမႈကုိ ေပၚလြင္ေစ ပါတယ္။
သူ႔ႏိုင္ငံမွာ စားသံုးသူေတြက လက္မခံတဲ့ အစားအစာေတြကုိ က်မတုိ႔ ျမန္မာႏုိင္ငံကုိ ပို႔ေဆာင္ေနတာ မတားျမစ္ႏိုင္ရင္ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆုိးက်ဳိးေတြကုိ ခံစားရမွာ မလြဲပါဘူး။ တဘက္ကလည္း အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ဥပေဒ အသက္၀င္ဖို႔ လုိအပ္လာေနပါၿပီ။ ေက်ာင္းမုန္႔ေစ်းတန္းမွာ ေရာင္းခ်ခြင့္ရွိသူေတြ အတြက္ မုန္႔အစိုေရာင္းတာနဲ႔ မုန္႔ အေျခာက္ေရာင္းတာလုိ႔ ခြဲျခားထားၿပီး မုန္႔အစုိ ေရာင္းခ်သူေတြဟာ လက္အိတ္ (ဒါမွမဟုတ္) ညႇပ္ေတြ အသံုးျပဳရမယ္လုိ႔ ဆိုပါတယ္။ မုန္႔အေျခာက္ ေရာင္းသူေတြကေတာ့ FDA ကေန ခြင့္ျပဳခ်က္ မရွိတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ၊ ဆုိးေဆးပါ၀င္တဲ့ အစားအစာေတြ မေရာင္းခ်ဖို႔ တားျမစ္ထားပါသတဲ့။ စဥ္းစားစရာက က်န္းမာေရး ၀န္ႀကီးဌာနနဲ႔ ပညာေရး၀န္ႀကီးဌာနတို႔ ပူးေပါင္း စစ္ေဆးမႈေတြ အၿမဲ လုပ္ေဆာင္ႏုိင္ပ့ါမလားဆုိတဲ့ ေမးခြန္းပါ။
ရန္ကုန္ၿမိဳ႕မွာ လမ္းေဘး စားေသာက္ဆုိင္ေတြ ကလည္း ၿမိဳ႕နယ္တုိင္းလုိလုိမွာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ လမ္းေဘး စားေသာက္ဆုိင္ေတြရဲ႕ လံုၿခံဳစိတ္ခ်ရမႈ၊ သန္႔ရွင္းမႈ အပိုင္းက အရမ္း အားနည္း ေနပါေသးတယ္။ အသုပ္ေတြနဲ႔ တြဲဖက္စားရတဲ့ အခ်ဥ္ရည္ဟာ ဆုိးေဆးပါသလုိ ရက္လြန္အခ်ဥ္ရည္ဆုိရင္ ၀မ္းေလွ်ာႏုိင္ပါတယ္။ အီၾကာေကြး၊ စမူဆာတို႔ ေၾကာ္ရာမွာ သံုးတဲ့ဆီက Saturated Fat လို႔ ေခၚတဲ့ “ျပည့္၀ဆီ” ကုိသံုးၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေၾကာ္ၿပီးသားဆီကုိ ထပ္ေၾကာ္တဲ့ အတြက္ သန္႔ရွင္းမႈကို ဘယ္လုိမွ အာမ မခံႏုိင္ပါဘူး။
အကင္ေတြကုိ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ စားေသာက္ေနတာလည္း ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ဖိတ္ေခၚေနတာပါ။ လမ္းေဘး ထမင္းဆုိင္ေတြမွာ ေပးတဲ့ ငါးပိရည္ဟာ လတ္ဆတ္မႈ သိပ္မရွိသလုိ၊ ဟင္းခ်က္ ရာမွာ အခ်ဳိမႈန္႔၊ အေရာင္တင္မႈန္႔ေတြ သံုးထားတဲ့ အတြက္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ င႐ုတ္သီးေျခာက္မွာပါတဲ့ မႈိတမ်ဳိးက အသည္းကင္ဆာ အထိ ျဖစ္ႏုိင္သလုိ၊ တုိ႔စရာျဖစ္တဲ့ အသီးအရြက္ေတြကို စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာထားရဲ႕လား၊ ဆားရည္စိမ္ထားရဲ႕လားဆုိတာာ ထည့္သြင္း စဥ္းစားစရာပါ။ ကိုယ္တုိင္ႀကံဳေတြ႕ဖူးတာကုိ ေျပာရရင္ လမ္းေဘးမွာ ေရာင္းတဲ့ သံပရာ၊ ေက်ာက္ေက်ာ၊ မန္က်ည္း ေဖ်ာ္ရည္ ဆုိင္တဆုိင္မွာ သံုးတဲ့ ခြက္ေတြကို ပံုးထဲမွာ ႏွစ္႐ံုပဲႏွစ္ၿပီး တခါပဲ ေဆးပါတယ္။ ပံုးထဲမွာလည္း ေက်ာက္ေက်ာ ဖတ္ အႂကြင္းအက်န္ေတြ၊ အနယ္ေတြကုိ ေတြ႕ရတဲ့အတြက္ အဲဒီခြက္ေတြနဲ႔ပဲ ေသာက္ေနသူေတြဟာ အသည္းေရာင္ အသား၀ါေရာဂါ ကူးစက္ခံရႏုိင္ေျခ ပုိမ်ားပါတယ္။
လမ္းေဘးဆုိင္ကုိ မဆုိထားနဲ႔ ဆုိင္ႀကီးေတြမွာေတာင္ ေရာင္းခ်တဲ့ အစားအစာေတြကုိ စိတ္ခ်ရတယ္လုိ႔ မဆုိႏိုင္ ပါဘူး။ တခ်ဳိ႕ ဘီယာဆုိင္ေတြရဲ႕ မီးဖုိေခ်ာင္မွာ ျဖစ္သလုိ ထားထားတဲ့ အသီးအရြက္ေတြနဲ႔ ဟုိသည္ ေျပးလႊားေနတဲ့ ႂကြက္ေတြကုိ ေတြ႕ႏုိင္ပါတယ္။ ႂကြက္ရဲ႕ က်င္ငယ္ရည္နဲ႔ ထိေတြ႕မိတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကုိ စားမိရင္ အသည္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးတဲ့ အထိ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ မၾကာေသးခင္ကပဲ ထမင္းဆုိင္ႀကီး တဆုိင္ကေန င႐ုတ္သီးငါးပိေထာင္းကုိ က်မ ၀ယ္ယူ စားသုံးခဲ့မိပါတယ္။ အဲဒီမွာ ငရုတ္သီးမွာပါတဲ့ မႈိေၾကာင့္ ၀မ္းကိုက္ပိုး၀င္သြားၿပီး ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ ေတာ္ေတာ္ေလး ႀကိဳးစားခဲ့ရတဲ့အခါ အစားအစာ လုံၿခဳံမႈ ဘယ္ေလာက္အထိ အေရးႀကီးလဲဆိုတာ လက္ေတြ႕သိခဲ့ရတာပါပဲ။
တရားဥပေဒ စိုးမိုးတဲ့ ႏုိင္ငံေတြမွာ စားသုံးသူေတြကို ထိုခိုက္ရင္ တရားစြဲဆိုႏိုင္ေပမယ့္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ စားသုံးသူ ေတြဟာ သူတို႔ ရသင့္ရထုိက္တဲ့ အခြင့္အေရး မရေသးတာ ေသခ်ာပါတယ္။ တခ်ဳိ႕က်ေတာ့ ေစ်းပါတဲ့ အစားအစာေတြ စားရင္ ဘာျဖစ္ႏုိင္တယ္ဆိုတာ သိေပမယ့္ ၀င္ေငြနဲ႔ထြက္ေငြကို မွ်တေအာင္ သုံးစြဲေနရတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ ရတာေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ဒီလိုဆိုရင္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ဥပေဒ ရွိ၊ မရွိ ၾကည့္ရေအာင္ပါ။
၁၉၉၇ ခုႏွစ္ကတည္းက အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒကို ျပ႒ာန္းထားၿပီးပါၿပီ။ ဒါေပမယ့္ ဥပေဒက ဥပေဒအတိုင္းပဲ ရွိေနေလေတာ့ ဘာမွ ထူးျခားမလာခဲ့ပါဘူး။ ဒီလိုနဲ႔ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ၾသဂုတ္လထဲမွာ အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒကို ျပင္ဆင္တဲ့ ဥပေဒ ထြက္ေပၚလာခဲ့ပါတယ္။
အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒကို ျပင္ဆင္တဲ့ ဥပေဒပုဒ္မ ၂ မွာ “အစားအေသာက္ဆုိသည္မွာ ေဆး၀ါး၊ ေဆးရြက္ႀကီးႏွင့္ အလွကုန္ပစၥည္းမ်ားမွအပ လူတို႔ စားေသာက္ႏိုင္ေသာ စားေသာက္ဖြယ္ရာႏွင့္ ယင္းတို႔တြင္ ပါရွိေသာ ပစၥည္း သို႔မဟုတ္ အစားအေသာက္ ထပ္ျဖည့္ပစၥည္းကို ဆိုသည္။ ယင္းစကားရပ္တြင္ က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနက ျပည္ေထာင္စု အစိုးရအဖြဲ႕၏ သေဘာတူညီခ်က္ျဖင့္ အခါအားေလ်ာ္စြာ အမိန္႔ေၾကညာစာ ထုတ္ျပန္၍ အစားအေသာက္ဟု သတ္မွတ္ေသာ ပစၥည္းလည္း ပါ၀င္သည္” လို႔ အစားအေသာက္ဆိုတဲ့ စကားလံုးကို အဓိပၸာယ္ဖြင့္ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ဘယ္လို အစားအေသာက္ေတြကို ထုတ္လုပ္၊ ျဖန္႔ျဖဴး၊ တင္သြင္း၊ ေရာင္းခ်ဖို႔ တားျမစ္ရမလဲ ဆိုတာနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒပုဒ္မ ၂၂ မွာ ေဖာ္ျပထားတာက …
၁။ စားသုံးသူကို အဆိပ္သင့္ေစႏိုင္ေသာ၊ ေဘးဥပါဒ္အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ သို႔မဟုတ္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ ေစႏုိင္ေသာ အစားအေသာက္။
၂။ အစားအေသာက္၏ သဘာ၀၊ ျဒပ္၀တၳဳ သုိ႔မဟုတ္ အရည္အေသြးကို ထိခိုက္ေစၿပီး ေဘးဥပါဒ္အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစရန္ အရာ၀တၳဳ တခုလုံးကိုျဖစ္ေစ၊ တစိတ္တပိုင္းကိုျဖစ္ေစ၊ အစားထုိးထားေသာ သုိ႔မဟုတ္ ေရာစပ္ထားေသာ အစား အေသာက္။
၃။ အစားအေသာက္ ထပ္ျဖည့္ပစၥည္းကို သတ္မွတ္ခ်က္ထက္ ပိုမိုအသုံးျပဳထားေသာ အစားအေသာက္။
၄။ သက္ဆိုင္ရာက သတ္မွတ္ထားသည့္ စိုက္ပ်ဳိးေရးဆိုင္ရာ ဓာတ္ပစၥည္း အမ်ားဆုံး ပါ၀င္ခြင့္ရွိေသာ ပမာဏထက္ ပုိမိုပါရွိေသာ အစားအေသာက္။
၅။ သက္ဆိုင္ရာက တားျမစ္ထားသည့္ ပစၥည္းျဖစ္ေစ၊ ခြင့္မျပဳသည့္ ပစၥည္းျဖစ္ေစ ပါရွိေသာ အစားအေသာက္။
၆။ ပုပ္သိုးေသာ၊ ပ်က္စီးေသာ သို႔မဟုတ္ လူတို႔စားသုံးရန္ မသင့္ေလ်ာ္ေသာ ပစၥည္းပါရွိသည့္ အစားအေသာက္။
၇။ စံမမီ အစားအေသာက္။
၈။ အစားအေသာက္တြင္ မပါ၀င္သည့္ ဂုဏ္သတၱိကို အမွတ္တံဆိပ္ေပၚတြင္ လြဲမွားေဖာ္ျပထားေသာ အစားအေသာက္။
၉။ လိုင္စင္ထုတ္ေပးပိုင္ခြင့္ရွိေသာ သက္ဆိုင္ရာ အစိုးရဌာန သို႔မဟုတ္ အဖြဲ႕အစည္းက သတ္မွတ္သည့္ အခ်က္ အလက္မ်ား မပါရွိေသာ အစားအေသာက္တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
အမွတ္စဥ္ ၁ ကေန ၆ အထိ အစားအေသာက္ေတြကို ထုတ္လုပ္၊ ျဖန္႔ျဖဴး၊ ေရာင္းခ်လို႔ ျပစ္မႈထင္ရွားရင္ ေထာင္ဒဏ္သုံးႏွစ္၊ သုံးသိန္းထက္ မပိုတဲ့ ေငြဒဏ္ ဒါမွမဟုတ္ ဒဏ္ႏွစ္ရပ္လုံး ခ်မွတ္မယ္လို႔ ပုဒ္မ ၂၈ မွာ ျပ႒ာန္း ထားပါတယ္။ ေသခ်ာတာက လက္ရွိ ထုတ္လုပ္၊ ေရာင္းခ်၊ တင္သြင္း၊ ျဖန္႔ျဖဴးေနၾကတဲ့ အစားအေသာက္ေတြဟာ (အားလုံးကို ဆုိလိုတာ မဟုတ္ေပမယ့္) စံခ်ိန္စံညႊန္း မမီတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ျဖစ္ေနၾကတာပါ။ အခ်ဳိရည္မွာ မိႈေတြ ေတြ႕ရတာမ်ဳိး၊ ငပိမွာ ယူရီးယား ေတြ႕ရတာမ်ဳိးေတြေပါ့။ ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ စစ္စစ္ဆိုတဲ့ ဆီေတြဟာလည္း အေရာအေႏွာေတြ ထည့္ထားၿပီး ၾကည္ရွည္ခံေအာင္ စီမံထားတဲ့ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၀က္အူေခ်ာင္းေတြမွာ ယမ္းစိမ္း လိုတာထက္ ပိုထည့္ထားတာမ်ဳိး ရွိေနပါတယ္။
ဥပေဒတရပ္ဟာ ထုတ္ျပန္ထားရုံနဲ႔ မၿပီးပါဘူး။ လက္ေတြ႕ အေကာင္အထည္ ေဖာ္မွသာ သက္၀င္လႈပ္ရွားလာမွာပါ။ ရန္ကုန္နဲ႔တကြ နယ္ၿမိဳ႕ေတြမွာ ေရာင္းခ်ေနတဲ့ စားေသာက္ဆုိင္ေတြကို ၾကပ္မတ္စစ္ေဆးတဲ့ အဖြဲ႕ေတြထားရွိၿပီး စိတ္ခ်ရတဲ့ အေနအထားရွိတဲ့ ဆုိင္ေတြကိုပဲ ဖြင့္ခြင့္ ေပးသင့္ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံထဲကုိ တရားမ၀င္ လမ္းေၾကာင္းက ၀င္ေရာက္ လာေနတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို Mobile Team ေတြနဲ႔ အခုထက္ အားျဖည့္စစ္ေဆးသင့္ၿပီး စားသံုးဖို႔ မသင့္ေတာ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကုိ ဖ်က္ဆီးသင့္ပါ တယ္။ ေက်ာင္းေတြမွာ ေရာင္းခ်ေနတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြကုိ ႏွစ္လတႀကိမ္ေလာက္ သြားေရာက္ စစ္ေဆး သင့္ပါတယ္။ စူပါမားကတ္ေတြမွာ အခန္႔သား ေနရာယူထားတဲ့ စံခ်ိန္စံၫႊန္း မမီတဲ့ အသင့္စား (Ready Made) အစားအေသာက္ေတြကုိ ေစ်းကြက္က ျပန္သိမ္းယူရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဓာတုေဆး၊ တာရွည္ခံေဆးေတြ ပါ၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ ဆုိးက်ဳိးေတြကုိ အမ်ားျပည္သူသိရွိေအာင္ သတင္းစာ၊ ႐ုပ္ျမင္သံၾကားနဲ႔ ေရဒီယုိေတြကေန တဆင့္ ပညာေပးမႈေတြ ျပဳလုပ္ေပးသင့္ပါတယ္။ အခုဆုိရင္ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းအေနနဲ႔ တတ္ႏုိင္တဲ့ဘက္က ကူညီလုပ္ေဆာင္ေနတာ၊ အသိေပးေနတာေတြ႕ရလုိ႔ ၀မ္းသာရပါတယ္။
လူတုိင္း အစားအေသာက္ မစားဘဲ ေနလို႔မျဖစ္တာေၾကာင့္ စားသမွ် အစားအေသာက္ဟာ အဆိပ္အေတာက္ မျဖစ္ေစဖို႔၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ဖို႔ လုိပါတယ္။ အမ်ားျပည္သူ အေနနဲ႔လည္း က်န္းမာေရးသတိ၊ အသိနဲ႔ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္၀ႏုိင္မယ့္ အစားအစာေတြကုိ ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ဖို႔ လုိသလုိ တဘက္ကလည္း ည့ံဖ်ဥ္းၿပီး စံခ်ိန္စံၫႊန္းမမီတဲ့၊ လံုၿခံဳစိတ္ခ်မႈ မရွိတဲ့ အစားအစာေတြကုိ ထုတ္လုပ္၊ တင္သြင္း၊ ေရာင္းခ်ေနတဲ့ ၀ိသမေလာဘ သားေတြကုိ ထိထိ ေရာက္ေရာက္ အေရးယူဖို႔ လိုအပ္ေနပါေၾကာင္း ေလးေလးနက္နက္ တုိက္တြန္းႏႈိးေဆာ္ လုိက္ရပါတယ္။
Leony Li
By
Published: 2014-09-02T00:05:00-07:00
လံုၿခံဳေဘးကင္း စိတ္ခ်ရတ့ဲ အစားအစာေတြကုိ စားေသာက္ႏုိင္ဖုိ႔ ဆုိရင္ …
By
Published: 2014-09-02T00:05:00-07:00
လံုၿခံဳေဘးကင္း စိတ္ခ်ရတ့ဲ အစားအစာေတြကုိ စားေသာက္ႏုိင္ဖုိ႔ ဆုိရင္ …